TILLBAKANÄSTA

Fotoboken – kulturstöd, föredrag och workshops

En Intervju med annika liljengren
Text: Svante Larsson, Verk: Anna Henriksson
PUBLICERAD: 2021-04-01

Bokporträtt (Syddpärm) ©AnnaHenriksson.jpg

Anna Henriksson: "I bildserien 'Bokporträtt' skildrar jag de historier som en bok bär på utöver författarens. Mitt arbete innebär ett sökande efter tidigare läsares handlingar och berör ämnen som tid, minne och boken som ett kulturhistoriskt föremål. För vad finns det för historier att utläsa genom att studera pärmens fläckar, hundöron eller osprättade inlagor? Spår som blir till hälsningsfraser till nästa läsare och som kopplar ihop ett då med ett nu.

En bok är ett samlarobjekt och anteckningar i marginalen eller kända ExLibris kan göra den än mer värdefull. Mina upptäckter har jag gestaltat genom närgående porträtt och alla bokporträtt är klassiskt arrangerade i min ateljé. De böcker som figurerar i verket har jag hittat i såväl privata bibliotek som folkbibliotek och antikvariat.”
Bokporträtt (Sydd pärm)Privat boksamling i Karlstad, september 2015.

En intervju med Annika Liljengren, bibliotekarie i Landskrona angående projektet: Fotoboken – kulturstöd, föredrag och workshops. Första delen i en artikelserie om fotobokens närvaro och spridning på olika typer av offentliga och privata bibliotek i Sverige.

Vad är din relation till fotografi?
Jag är intresserad av fotografi som privatperson men arbetar också delvis med fotoböcker inom mitt yrke som bibliotekarie.

Fanns fotointresset innan, parallellt med eller efter att du utbildat dig till bibliotekarie?
Jag jobbade ett kort tag på ett fotolabb på 90-talet. Där hade jag många kollegor vars fotointresse spillde över på mig. Då började jag gå på utställningar och fotografera lite själv. På senare år har jag har intresset väckts igen och för något år sedan sökte jag en distanskurs vid Gamleby Folkhögskola.

Hur uppstod ditt intresse för fotoböcker? Fanns det innan din biblioteksbana?
Intresset för fotoböcker har nog uppstått i samband med bibliotekariearbetet. Här har jag fått chansen att ta del av mycket intressanta böcker. Inte minst genom Kulturrådets distributionsstöd. Sedan finns Landskrona Foto i staden och genom dem har jag också haft förmånen att få ta del av mycket fotoböcker genom Fotoboksdagarna till exempel.  På distanskursen jag gick på Gamleby Fotoskola var kursledarnas, Simon Mlangeni-Bergs och Lotta Törnroths, kompetens och energi fantastisk. Genom dem fick jag en ordentlig aha-upplevelse.

Vart kom idén ifrån till att arrangera det du dragit igång på Landskrona bibliotek?
Dels från Fotoförfattarna där Simon Mlangeni-Berg och Annika Thörn Legzdins har lyft en önskan om fler samarbeten med bibliotek, dels genom att Anneli Oxenstierna (från Landskrona museum) och jag började prata om att arrangera workshops för vuxna.

Vad har du/ni gjort mer exakt?
Vi har arrangerat ett par workshops, en bokcirkel, ett bildsamtal där deltagarna tog med egna fotografier. Sedan planerade vi för föreläsningar, en utställning och en bokrelease samt flera workshops. Vi har också haft ett fint samarbete med Daglig verksamhet i Landskrona. Det finns flera där som är intresserade av fotografi och de har haft utställningar hos oss. Vi planerade workshops också, men så hamnade vi i en pandemi…

Vad är planen för fortsättningen efter covid?
Vi har inte varit digitala förrän nu, eftersom de flesta har hoppats på att vi snart kan mötas igen. Men nu har vi planerat för en digital serie där skånska fotoboksförlag presenterar sig, hur de ser på fotoböckers tillgänglighet på bibliotek och hur böckerna presenteras i samband med utställningar. Nils Bergendal kommer att leda samtalen. Landskrona Foto och biblioteket har också nyligen inlett ett samarbete med de fotobokssamlingar som finns i staden. Vi kommer att skapa ett referensbibliotek där besökare har tillgång till böckerna under våra öppettider.

Hur är ni organiserade?
Vi har en referensgrupp med yrkesverksamma fotografer, fotoboksförfattare och fotointresserade som bor i Landskrona med omnejd. De har i samråd med Anneli Oxenstierna från Landskrona museum och mig från biblioteket planerat det mesta med stöd av Jenny Lindhe och Jenny Nordquist, från Landskrona Foto.

Hur valde ni böcker? 
Efter Jenny Lindhes förslag gjorde Tommy Arvidson ett urval av fotoböcker som fått distributionsstöd. Sedan gjordes ett andra urval av referensgruppen. 

Hur finansieras det?
Vi har fått Biblioteksutvecklingsbidrag från Region Skåne och vi fick även stöd från Kulturrådet (#garanteratbraböcker) till vår bokcirkel.

Hur presenteras fotoböcker på biblioteket i Landskrona utöver de här specialarrangemangen?
Vi har våra fotoböcker i entrén där de är väl synliga. De är katalogiserade efter fotografi och fotoförfattares namn. När vi placerade hyllorna där kollade vi också igenom andra hyllor och katalogiseringar. Vissa böcker hade hamnat på signum, som till exempel Samhällsvetenskap, där de inte hittades så lätt av fotoboksintresserade.

Förra året visade vi Fotobokspriset på biblioteket och den utställningen placerades vid våra hyllor.
När vi utökar samarbetet med Landskrona Foto kommer vi att skapa ett referensbibliotek på en annan plats i biblioteket. Besökare kommer att kunna sitta där och titta på böckerna under våra öppettider.

Hur har responsen varit?
Innan corona var responsen god. Nu är det lite som en våt filt över oss…Många vill ses IRL. Men vår digitala serie med skånska fotoboksförlag möts ändå av positiva hejarop, så nu får vi ny energi!

Hur läses fotoböcker på biblioteket?
Som folkbibliotek har vi ett ansvar och demokratiskt uppdrag att förmedla olika sorters av litteratur. Vi vill samarbeta med Kulturrådet, stödja kulturutövare och bidra till det samarbete med Landskrona museum och Landskrona Foto som finns kring fotografi.

Fotoböcker är inte vår mest utlånade genre men det finns absolut ett intresse. Vi ingår i ett system med andra bibliotek, så böckerna når också fler än bosatta i Landskrona. Det krävs kanske mer aktiviteter för att synliggöra viss litteratur och det är ju därför det här projektet kom till.

Svante Larsson är medlem i Verkgruppen samt konstnär, skribent och tidigare lektor i fotografi vid Konstfack bl a ansvarig för kursen i Fotografins och videokonstens historia. Larsson är utbildad på Institutionen för Konst, Konstfack Stockholm 1996-99. Svante Larsson är fotoboksintresserad sedan barndomen, gick kursen Photographic Artist Books på KKH 2015-16 och är fotobokscirkelledare för Fotoförfattarna/CFF.

Annika Liljengren är utbildad till bibliotekarie vid Borås Högskola och är bibliotekarie vid Landskrona Stadsbibliotek. Hon har gått kursen Fotografiska processer på Gamleby Folkhögskola, arbetar med fotografiska projekt kopplade till specifika platser.

Anna Henriksson (f. 1976) är bildkonstnär och skribent utbildad vid Umeå Konsthögskola (2000–2005) och Kungl. Konsthögskolan (2015–2016). Hennes konstnärliga arbeten har på senare år koncentrerats till närstudier av olika arkiv och vad föremål kan berätta om tid, identitet och meningsskapande. Henriksson har medverkat i flera utställningar i Sverige.

TILLBAKANÄSTA