Tillbaka | Nästa

Det stora i det lilla

Text: Linda Unnhem. Verk: Helga Härenstam och Olle Essvik
Publicerad: 2024-07-19

Helga Härenstam. Bilder från THREE YEARS OF CHILDHOOD DURING THE ERA OF EXTINCTION. 1) Omslag och baksida. 2) Färgfotografi ur THREE YEARS OF CHILDHOOD DURING THE ERA OF EXTINCTION 3) Dokumentation från tillverkning av Fotografi ur THREE YEARS OF CHILDHOOD DURING THE ERA OF EXTINCTION.

11 x 11 och 9 x 13,5 centimeter.
Det är något med storleken på Helga Härenstams Three Years of Childhood During the Era of Extinction och Olle Essviks Vindstädningen som för tankarna till det privata och hemliga. Till anteckningsboken vi bär med oss i väskan för att skriva ner tankar och formuleringar, eller till dagboken där vi tillåter oss att ge utlopp för inre oro och mörker. Det är lite som att kika in i ett personligt universum hos dem båda.

Helgas bildvärld känns igen från hennes tidigare böcker: det är fotografier som rör sig i vardagligt igenkännbara miljöer, men som genomgående är laddade med något outgrundligt och mystiskt. Jag ser det i barnens blickar, som antingen betraktar mig förebrående eller misstänksamt på håll eller stirrar alldeles nära. Jag känner det i svärtan och de skarpa skuggorna på väggarna, men också i skenet av plötsligt, riktat ljus. Jag fastnar vid en madrass där döda flugor bildar en smiley och tänker att det fina i bildberättelsen ligger just där, i att jag själv får fylla i och fundera över vad det egentligen är som händer där mellan de svarta kartongpärmarna – och i en alltmer hotad värld. Kommer vi att kunna se våra barn och barnbarn i ögonen? Maskrosfält och insjöbad – hur länge och för vem?

Om Helga Härenstams bok får mig att fundera över framtiden, tar Olle Essviks Vindstädningen snarare mig tillbaka i tiden. Avfotograferade fynd från den typ av rensning vi alla tvingas till då och då paras ihop med bildtexter som får mig att le, men som också ofta har en tydlig vemodskänsla:

Ett UNO-kort med texten ”Bråket på balkongen”.

En telefonlur och ”Mammas röst”.

En gammal kamera, ”En gång bäst i test”.

Att boken vann Lilla Fotobokspriset 2024 har inget med storleken att göra; priset är instiftat för böcker som ges ut i liten upplaga. Men fickformatet och hemlig-känslan i den röda gummisnodd som sluter sig kring omslaget passar minnesfragmenten så bra – samtidigt som miniboken får tanken att svindla: Tänk så lite plats som behövs för att komprimera ett liv.

Jag är nyfiken på böckerna, hur de var för sig hittade sin unika form och sitt uttryck. Båda är handgjorda av konstnärerna själva. Helgas i 70 exemplar, Olles i 110 (finns både på svenska och engelska, i två olika format).

– Three Years of Childhood During the Era of Extinction består av 34 färgfotografier som jag har tagit under de senaste tre åren. Först jobbade jag med fotografierna – sekvenseringen och berättelsen – och när den var satt gick jag över till formen. Jag och Olle (Essvik, red:s anm.) formgav boken tillsammans. Omslagsbilden, på flickan med maskrosor, bygger på ett avtecknat fotografi från sent 1800-tal. Jag har tappat bort fotografiet, men jag hade av någon anledning ritat av det, och använde teckningen för att skapa en relief som sedan präglades med guldfolie. Spillet som blev över vid präglingen, med avtrycket av porträttet, användes sedan till bokens baksida. Vi strök lim på bakpå, fäste folien i limmet och drog sedan av den så att guldfärgen fastnade. Det gjorde att inget av porträtten blev det andra likt; de blev snarare kopior i olika grader av upplösning. Det var en lekfull, opretentiös och oladdad process, där jag uppskattade det slumpmässiga resultatet.

Den kostade också bara 5 000 kronor att göra, så det var också kul att se att det gick att skapa en bok så pass enkelt.

Även Olles bok var förhållandevis billig att göra. Allt material kommer från den faktiska städningen av vinden: pappret, skrivaren sidorna är utskrivna på, den svarta sopsäcken som utgör bokens försättsblad.

– Jag tycker om friheten och de möjligheter som finns i att skapa böcker för hand. Det innebär dels att jag kan ge ut vad jag vill, dels att jag kan leka med format och udda material som inte varit möjligt ifall jag arbetat med tryckerier eller böcker i stora upplagor. Jag har jobbat på det här sättet i snart 15 år och de flesta av mina böcker har inte kostat mer än 5 000-10 000 kronor att producera, just för att jag använder mig av enkla material och metoder.

Men enkelt betyder inte alltid lätt.

– Just den här boken var nog den svåraste jag gjort och jag har sällan svurit så mycket åt ett projekt. Skrivare gick sönder och fick lagas. Papper tog slut eller var för sköra. Jag arbetade med boken i flera år och gjorde 20-30 dummies innan jag blev nöjd. Ett slit, men det var det värt, säger Olle Essvik.

Olle Essvik och Helga Härenstam möter många unga konstnärer, framför allt som lärare på HDK Valand, och de upplever båda att allt fler är intresserade av att arbeta med experimentella böcker och artists books. Olle Essvik driver också förlaget Rojal som producerar och ger ut böcker i annorlunda format och i små handbundna upplagor – ofta i nära samarbete med konstnärerna och författarna – och som också har gett ut Three Years of Childhood During the Era of Extinction och Vindstädningen.

– Många studenter väljer att utforska olika typer av material och arbeta med taktila effekter som står i relation till deras fotografier och berättelser. Jag har mött böcker gjorda av sten, i plast och glas och sådana som producerats av upphittat material, berättar Helga Härenstam.

–  Sedan är det tyvärr så att om man arbetar med mindre upplagor så kan man inte söka litteratur- eller distributionsstöd, vilket är tråkigt. På det sättet riktar sig branschen mest till fotografer som arbetar traditionellt och i större upplagor. Därför känns det extra kul med det nyinstiftade Lilla Fotobokspriset, som kanske kan visa väg till förändring på det området, säger Olle Essvik.

Linda Unnhem (f. 1977) har en fil.kand. i litterär gestaltning och en fil.kand. i medie- och kommunikationsvetenskap från Lunds universitet och är verksam som skribent/journalist och fotograf/konstnär i Skåne.

Fotografen Helga Härenstam (f.1980) verksam i Göteborg, har många solo- och grupputställningar bakom sig.(tex på Göteborgs konstmuseum och Alma Löv museum.) Hon arbetar ofta med möten mellan fotografi och text och har givit ut ett flertal fotoböcker. Just nu pågår arbetet med en ny bok i samarbete med Anna Strand (Sailor Press). Helga är även lektor vid HDK-Valand.

Olle Essvik är konstnär och utbildad på Valand. Hans arbeten kretsar kring teman som vardag, upprepning och tid där tekniker som skulptur, fotografi och bokbindning möter programmering och kod. Essvik arbetar med böcker och publikationer och driver även förlaget rojal. Han arbetar även som lektor på Valand/HDK i Göteborg.

Olle Essvik. Vindstädningen. 1) Omslag Vindstädningen 2-4) Uppslag Vindstädningen.